Zoeken


Wasbeurt kat

Wasbeurt kat

Een kat is een schoon dier. Hij wast zich meerdere keren per dag.
Tags:
Kat
Lieverd
Meriansborstel rups, roodbruine variant

Meriansborstel rups, roodbruine variant

Een tijdje geleden is de Meriansborstel rups met zijn felle geelgroene kleuren en rozerode uitsteeksel al op deze site gepost. Bovenin de zoekbalk kan je dit terugvinden. 
Dit is de roodbruine variant van dezelfde rups. 
Sisi Lieve Lapjeskat

Sisi Lieve Lapjeskat

Hallo, ik ben Sisi en zoals je ziet ben ik een hele lieve lapjeskat. Ik hou erg veel van knuffelen met mijn bazinnetje, wij zijn altijd samen! Ook hou ik van knusse plekjes en zit graag in een kartonnen doos of in een grote tas. Ik ben familie van de katachtigen zoals de leeuw, tijger, panter of het jachtluipaard. Wij zijn vleeseters. Mannetjes katten heten katers en ik ben een poes of kattin. Kleintjes heten kittens. Ik heb een ruwe tong. Maar mijn tong is ruwer dan van katers. Dat komt omdat ik mijn eventuele kindjes zo beter kan wassen. 

Ik kan niet zo goed ruiken als een hond, maar wel 4 keer zoveel als mijn bediende. Honden hebben een baasje. Maar wij hebben bediendes. Mijn neusje is vooral afgestemd op stikstof, deze stof zit in rottend eten. Als je wilt controleren of je vlees niet bedorven is, dan laat mij maar een stukje proeven! Ik hou heel veel van luieren en slaap wel 16 tot 18 uur per dag. Als je me aait vindt ik dat niet alleen fijn, maar het zorgt ook dat jij je fijn voelt. Zo kan ik het stress-niveau in jouw lichaam verlagen en er voor zorgen dat je bloeddruk lager wordt.

Wij katten worden gemiddeld 14 tot 16 jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Mijn oudste soortgenoot in Nederland werd 28, en op de wereld wel 38 jaar oud. Mijn vriendjes van boven de 10 jaar zijn eigenlijk al wel bejaard. Ikzelf ben al 8 jaar. Dus kan nog wel een aantal jaartjes knuffelen!

SISI
 
De Vos

De Vos

De Vos. Ook wel gewone- of rode vos genoemd behoort tot de hondachtigen. Hij is niet veel groter dan een flinke kat. Maar door zijn lange vacht en dikke staart lijkt hij vooral 'swinters veel groter. Hij heeft een oranjebruine, rode of bruingrijze vacht. Albino's komen soms ook voor. Ze hebben korte poten, een lang lichaam, een spitste snuit en puntige oren. In de winter is zijn vacht vaak dikker en grijzer. Ze hebben een dikke lange "pluim"staart met vaak een witte punt. Heel typerend is ook hun witte kraag en witte buik. De poten zijn vaak zwart. De rekel (mannetje) is groter dan de moer (vrouwtje). Ze wegen 3.5 tot 10 kilo, de lengte van kop met lijf is 50-80 centimeter, de staart is 33-50 centimeter lang.

Ze kunnen met wel 28 verschillende geluiden communiceren, het zijn socialen dieren. Ze leven vaak in familiegroepen in uitgegraven holen met meerdere gangen van meestal 6 vrouwtjes. De mannetjes worden verjaagd als ze volwassen worden.  Het zijn schemer- en nachtdieren. Hoewel ze in groepen leven jagen ze in hun eentje. Ze eten kleine tot middelgrote prooien zoals insecten, muizen, ratten, konijnen, hazen, vogels, eieren, regenwormen en egels. Maar ook vruchten, bessen, afval en aas (dode dieren). Wat ze niet lusten zijn kikkers, padden, mollen en spitsmuizen. Ze staan bekend doordat ze grote slachtpartijen kunnen aanrichten op plaatsen waar prooidieren niet kunnen vluchten. Bijvoorbeeld in een kippenhok of op vogels die op de grond nestelen. Ze doden dan vaak meer dan ze kunnen eten en begraven die prooien.

Normaal is zijn loopsnelheid 6 tot 13 kilometer per uur. Maar hij kan ook hard rennen, tot wel 60 kilometer per uur. Ze kunnen 5 meter ver, en 2 meter hoog springen. Ze kunnen hondsdolheid krijgen maar in Nederland en België worden ze "gevaccineerd" met uitgelegd aas. Daarom is er nu geen hondsdolheid onder de vossen. Tussen maart en mei worden in een nestje 4 tot 6 welpen geboren. Het is een van de grootste, vrijlevende dieren in de Benulux. Hoewel je ze niet vaak tegen zal komen want ze zijn meestal erg schuw. Echter worden ze soms ook tam gemaakt en als huisdier gehouden. 

Springende vos
Als ze jagen maken ze van die typische sprongetjes. Heel vermakelijk om te zien!
Tags:
Vos
Vuurwantsen

Vuurwantsen


De Vuurwants is een onschadelijk insect van 9 tot 12 millimeter, met zwart en rode tekening en bruin-rode ogen. Ze eten afgevallen bladeren en soms insecten. Ze helpen dus de tuin op te ruimen. Hun waardplanten (favoriete planten waar ze op leven) zijn de Lindeboom, Robinia-bomen en Kaasjeskruid. De exemplaren op deze foto zijn gezien op- en bij een Stokroos

Het zijn geen kevers. Ze behoren tot de orde van de wantsen en de specifieke familie van de vuurwantsen. Wantsen kan je duidelijk herkennen aan het driehoekig schildje op hun rug. Hoewel ze vleugels hebben kunnen ze niet vliegen. Maar hun neefjes in Zuid-Europa kunnen dat wel. Ze leven in groepen, waardoor ze snel zullen opvallen. De groep bestaat uit volwassen dieren en nimfen (kleintjes) door elkaar. De nimfen zijn kleiner en hebben maar 1 paar zwarte vlekken, daar waar hun vleugels komen. De nimf moet 5 keer vervellen, daarna zijn ze volwassen. 

Met hun zuigsnuit zuigen ze sappen uit dode bladeren. Om voedingsstoffen aan te vullen zuigen ze ook dode insecten leeg, of dode soortgenoten. Soms jagen ze op levende insecten. Met stinkklieren kunnen ze een indringende geur verspreiden. Rood en zwart zijn in de natuur typische waarschuwingskleuren, zo maken ze kenbaar dat ze giftig zijn.
Ze maken het gif uit het sap van de planten die ze eten. Vinken en gorzen, 2 vogelsoorten lusten wél  vuurwantsen. Het gif wat ze maken is interessant, een van de onderdelen van het gif wordt momenteel intensief bestudeerd. Dit gif heeft een zeer sterke antibacteriële werking. Het dood bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. (denk aan MRSA, de beruchte ziekenhuisbacterie) Deze giftige interessante stof heet Pyrrhocorine. De Latijnse naam voor vuurwants is Pyrrhocoridae, hier is de giftige stof naar vernoemd. Kameleonspin

Kameleonspin

Deze Kameleonspin heeft zich gecamoufleerd. Zijn kleur is perfect aangepast aan de bloem. Zo kan hij goed jagen, hij valt zo niet erg op voor zijn prooi.
Mooie match!

Mooie match!

Je oogkleur staat goed bij het bankje poes! 
Meriansborstel vlinder van voren

Meriansborstel vlinder van voren

 

De Meriansborstel nachtvlinder is best groot. Het is eigenlijk een dikke mot
Ze hebben opvallende dichtbehaarde voorpoten en veel dons op hun lichaam
Nog opvallender zijn hun enorme oranjebruine gevederde antennes
Meriansborstel vlinder, vleugel tekening

Meriansborstel vlinder, vleugel tekening

In tegenstelling tot de harige felgroene rups, met zijn rozerode uitsteeksel, is de vlinder die hij later wordt niet zo opvallend van kleur.
De kleur van deze nachtvlinder kan variëren van lichtgrijs met zwarte tekening tot egaal zwartgrijs. 
Wat wel opvallend is aan de Meriansborstel vlinder is dat hij vrij groot is, het is eigenlijk een grote mot. 
Ook hebben ze opvallende dichtbehaarde voorpoten en veel dons op hun lichaam
Nog opvallender zijn hun enorme oranjebruine gevederde antennes

Close-up van de Meriansborstel rups

Op een zomerdag kwam ik deze beauty tegen.
Voordeel dat ik mijn mobieltje altijd bij heb!
Snel foto's en filmpjes maken voordat hij wegkruipt!
 

Rups van de Meriansborstel nachtvlinder

Niet zo een hele scherpe opname, maar je kan wel zijn "voetjes" zien.
Tam baby ratje

Tam baby ratje

Ratten leven niet alleen in het wild. Ze worden ook als huisdier gehouden.
Het zijn hele slimme dieren. Ze zijn erg sociaal want ze leven in groepen.
Als huisdier kan je daarom beter meer dan 1 dier aanschaffen. 
Als je toch maar 1 rat in huis wilt nemen, zal het dier zich enorm aan je hechten.
Hij heeft dan geen andere soortgenoten, dus ben je altijd zijn maatje. 
Het is erg leuk om te zien hoe de ratjes met elkaar omgaan, dus een groep is ook wel gezelliger.
Jonge ratjes heten rittens, net zoals bij katten de jonge katjes kittens heten. 
 
Tags:
Rat
  « 1 ...