Zoeken


Kameleonspin met spindraden

Kameleonspin met spindraden

Deze mooie foto heb ik gekregen van een collega. Het is de Gewone Kameleonspin (Misumena Vatia). Deze spin hoort bij de familie van de krabspinnen. Hij kan niet zo snel van kleur veranderen, dit duurt wel 10 tot 25 dagen. Deze spin jaagt vanuit een hinderlaag. Ze wacht vaak op een bloem waar ze de kleur van heeft aangenomen. Ze kan dan dagen tot zelfs weken blijven wachten. Ze kan prooien aan van wel 3 keer haar grootte, omdat ze heel sterk gif heeft. Ze maakt geen webben maar heeft wel spindraad, zodat ze als dat nodig is een veiligheidslijn kan gebruiken zoals Spider-Man
Strekpoot

Strekpoot

De Strekpoot (Dicranopalpus Ramosus) is een soort Hooiwagen. Het is geen spin. Normaal hebben ze acht poten. Dit exemplaar is één poot verloren.  
De vertakte "voorpootjes", de palpen zijn een soortkenmerk.
Kruisspin op Hibiscusplant

Kruisspin op Hibiscusplant

Tekst volgt nog
Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia

Tekst volgt nog
Atalanta Vlinder

Atalanta Vlinder

Tekst komt nog
Huisjesslak

Huisjesslak

(Huisjes)slakken of buikpotigen zijn een klasse uit de stam van weekdieren. De slak heeft 4 voelsprieten of tentakels op zijn kop. De lange zijn ogen op een stokje, die eigenlijk alleen maar licht en donker kunnen waarnemen. De onderste twee kleine tentakels zijn om mee te ruiken, voelen en om de weg mee te kunnen vinden.
Ze eten niet alleen maar levende planten, maar ook resten van dode planten. Maar ze eten ook eitjes van naaktslakken.
De slakken zelf dienen dan weer als voedsel voor vogels, mollen, egels, muizen, kikkers en padden.
Dwerggarnaal

Dwerggarnaal

Dit is een zoetwater Dwerggarnaal. Hij leeft in het aquarium van mijn zoon. Hij weet niet welke soort het is. 
Garnalen behoren tot de groep van de kreeftachtigen. Ze hebben tien poten. Garnalen kunnen in zowel zoet als in zout water leven. Maar de meeste soorten leven in zout water. 
Garnalen lopen met hun achterpoten over de bodem. De voorpoten hebben soms schaartjes waarmee ze hun voedsel kunnen vasthouden. Ze eten plantaardig en dierlijk voedsel.
Dit diertje heeft geen skelet maar ze hebben wel een pantser, dat is een harde buitenkant. Om te kunnen groeien vervellen ze soms. Zoals bijvoorbeeld een slang of een spin dat ook doen. 
Tags:
Dwerggarnaal
Groene gaasvlieg

Groene gaasvlieg

De Groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea) ook wel goudoogje of bruinoogje genoemd is een 1 tot 17 millimeter lang, vliegend insect uit de familie gaasvliegen. Deze familie behoort ondanks de naam niet tot de vliegen maar tot de orde netvleugeligen. Ondanks de grote vleugels zijn alle soorten slechte vliegers. Ze fladderem meer dan dat ze vliegen. Ze hebben grote bolle ogen die vaak een metaalachtige glans hebben. Vandaar de naam goudoogje.
Stadsreus

Stadsreus

Deze foto is gisteren (juli) gemaakt in mijn tuin. Het was al even geleden dat ik dit insect gezien had. Het is de Stadsreus (Volucella zonaria) en hij viel op omdat hij zo groot was. Ik was de naam vergeten en had 'm op Facebook geplaatst om te determineren. Toen ik de naam zag had ik een "oh ja momentje"😀
De stadsreus, ook wel hoornaarzweefvlieg is een insect uit de familie zweefvliegen en leeft van nectar en stuifmeel.  Dit exemplaar is 2,5 centimeter. Het zijn onschuldige zweefvliegen, maar ze lijken sprekend op de 'gevaarlijke' soort de hoornaar, die pijnlijk kan steken. Dit verschijnsel wordt mimicry genoemd.  De echte hoornaar is overigens niet agressief. Behalve als je dichtbij zijn nest komt of zijn nest verstoord. Maar dat doen heel veel dieren die jongen hebben.

Jachttechiek Huiszebraspin

Was foto's aan het maken van deze Huiszebraspin op mijn vensterbank. Maar ineens zag ik dat ik moest gaan filmen. Dit kon wel eens een gelukstreffer worden!
Zie hier het resultaat: De jachttechiek van de zebraspin! 
Blauw Draakje

Blauw Draakje

De toverachtige Glaucus Atlanticus is een drijvende zeenaaktslak van maximaal 6 centimeter groot. Door de schitterende blauwe kleur en waaier-achtige lange uitsteeksels worden ze ook wel "Blue Dragon" of "Blue Angel" genoemd. Regelmatig laat deze naaktslak dan ook een mooie 'dans' zien. Een draak of een engel is er makkelijk uit te halen!  
De slak eet neteldieren, hij is immuum voor de gifstof van zijn prooidieren. Ook eet hij soortgenoten. Draak is dan misschien toepasselijker dan engel! 
Europese Bidsprinkhaan

Europese Bidsprinkhaan

Een Bidsprinkhaan heeft twee grote grijppoten die eruit zien alsof hij bidt. Deze vangarmen zitten in elkaar geklapt als de bidsprinkhaan in rust is.
Bidsprinkhanen zijn geen echte sprinkhanen, ze zijn familie van de kakkerlak. Een gewone sprinkhaan eet planten maar de bidsprinkhaan is een echte vleeseter. Het zijn zelfs kannibalen. Ze eten alles wat ze aankunnen. Ook zijn het geen kruipende of springende insecten, maar staan ze bijna altijd rechtop, in afwachting tot ze toe kunnen slaan.
Het zijn ware meesters op het gebied van camouflage. Alle soorten hebben zich perfect aan hun omgeving aangepast. Er zijn zo'n 2300 soorten bekend. Heel veel soorten zijn groen, ze lijken op bladeren, maar je hebt er ook die op bloemen of op takken lijken. Of ze nemen de kleur aan van de bodem waarop ze leven. Alle soorten hebben een driehoekige kop met grote uitstekende ogen. Geen een insect kan zo ver met zijn kop ronddraaien als de bidsprinkhaan. Het zijn geduchte rovers!
  « 1 ...