Zoeken


Interagerende Sterrenstelsels

Interagerende Sterrenstelsels

Arp 273 (UGC 1810 en 1813) is een groep 'botsende' sterrenstelsels.
Het bevind zich in het sterrenbeeld Andromeda.
Ze zijn vernoemd naar Alton Harp, hij beschreef ze in de Atlas van Merkwaardige Sterrenstelsels.
De vorm doet enigzins denken aan een roos.
Onze Melkweg

Onze Melkweg

Als het donker genoeg is (hier niet in Nederland) zie je de Melkweg.
De Melkweg is de naam van het sterrenstelsel waarin wij leven.
Onze zon draait om het centrum van de Melkweg in 220 miljoen jaar.
Wij kijken vanuit de aarde tegen de zijkant aan van de schijf van de Melkweg.
Bolvormige Sterrenhoop (Messier 92)

Bolvormige Sterrenhoop (Messier 92)

M92 (Messier 92) of NGC 6341 is een bolhoop gelegen in het sterrenbeeld Hercules.
Een bolvormige sterrenhoop (of bolhoop) is een bolvormige groep sterren die rond een sterrenstelsel draait.
De sterren worden bij elkaar gehouden door hun onderlinge zwaartekracht.
Bolhopen zijn niet zeldzaam. Bij onze Melkweg staan ongeveer 150 zichtbare, en waarschijnlijk 30 tot 50 bolhopen die niet te zien zijn, door dikke stofwolken.
De Zon

De Zon

Onze Zon is één van de 200 miljard sterren in ons sterrenstelsel De Melkweg. Ze bestaat voornamelijk uit waterstof en helium. De Zon is ongeveer 27.000 lichtjaar ver verwijderd van het centrum van de Melkweg. Ze beweegt zich met een snelheid van ongeveer 220 kilometer per seconde in ongeveer 226 miljoen jaar één keer rond het centrum van ons sterrenstelsel.
De Zon is het middelpunt van ons zonnestelsel. Ze bevat 99,86 van de massa van heel ons zonnestelsel. De rest van de massa zit in de planeten, manen en brokstukken. De Aarde past er meer dan een miljoen keer in.
De donkere vlekjes links op de Zon zijn zonnevlekken, dit zijn tijdelijke, koelere plekken op de zon. Het aantal zonnevlekken is niet constant. Het varieert met periodes van 11 jaar. Dit is die Zonnecyclus, waar een minimum en een maximum zonnevlekken aan verbonden is.
Man ziet Melkweg

Man ziet Melkweg

Deze man kijkt naar de nachtelijke hemel en ziet een band met licht. Dit is de Melkweg die je van binnenuit kunt zien. Het is alleen waar te nemen op plaatsen waar het duister genoeg is in de nacht, hier in Europa hebben we op de meeste plaatsen teveel lichtvervuiling.
Delicat Arch in Utah,  bij nacht

Delicat Arch in Utah, bij nacht

Dit is een natuurlijke brug en werd voornamelijk door erosie van water en wind gevormd. (uitgeslepen)
Deze vrijstaande natuurlijke boog van zandsteen staat in het natuurgebied Arches Nationaal Park in Utah, de Verenigde Staten. Schuin achter de boog kan je van linksboven naar rechtsonder in de lucht de Melkweg zien. Op plaatsen waar het 'snachts donker genoeg is kan je van binnenuit de Melkweg zien als een oplichtende band die langs de hemel loopt. De Melkweg is een spiraal sterrenstelsel. Onze zon is één van de (ongeveer) 200 miljard sterren in onze Melkweg.
Windmolenstelsel

Windmolenstelsel

Het Windmolenstelsel (Messier 101) is een spiraalvormig sterrenstelsel wat zich bevind in het sterrenbeeld De Grote Beer. In het recente verleden is er vier keer een supernova geweest. Dit is een  verschijnsel waarbij een stervende ster op spectaculaire wijze ontploft. Het kwam voor in 1909, 1951, 1970 en in 2011.
Andromedanevel

Andromedanevel

De Andromedanevel of Andromedastelsel (Messier 31) is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Andromeda. Het is het grootste en helderste extragalactische stelsel aan de hemel. En heeft dezelfde vorm als onze Melkweg. Extragalactisch betekend dat het een object is buiten ons sterrenstelsel, de Melkweg.

Sombreronevel

Sombreronevel

De Sombreronevel (Messier 104) is een spiraal(sterren)stelsel wat zich bevind in het sterrenbeeld Maagd. Een sterrenstelsel is een grote verzameling sterren die door de eigen zwaartekracht bij elkaar gehouden wordt. Omdat we het stelsel vanaf de Aarde op zijn kant zien lijkt het op een Mexicaanse hoed. Vandaar de naam Sombreronevel.